Evropští experti na konferenci BIOodpady 2023 ukázali městům i obcím, jak naplno využít kuchyňský odpad
Ze světa odpadů | 31.10.2023
Bioodpad je cenná surovina, většinou ale končí na skládkách, protože mu společnost nevěnuje pozornost. To chceme změnit a ukázat, jaký potenciál se v něm skrývá. Proto jsme zorganizovali dvoudenní konferenci BIOodpady 2023 a pozvali 17 evropských expertů. Ti účastníkům prozradili, jaké možnosti se jim tříděním bioodpadu otevírají.
Bioodpad jako cesta k energetické soběstačnosti
Velkým lákadlem konference byl Marco Mattiello, zástupce svozové společnosti Contarina S.p.A. Vlastníkem svozové společnosti jsou města a obce a jejím úkolem je snižovat množství odpadu a zvyšovat míru třídění i kvalitu vytříděného odpadu. To se jí díky detailně promyšlenému systému sběru daří skvěle. Města a obce v jejím regionu dosahují 90% míry třídění.
Contarina S.p.A. se snaží z odpadu vytěžit maximum. Proto má vlastní kompostárnu a linku na mechanicko-biologickou úpravu. Od března začala z bioodpadu vyrábět biometan, kterým pohání svá svozová auta, a tím šetří náklady na palivo.
Praktické zkušenosti s energetickým využitím bioodpadu mají i v Rakousku. Jak výrobou bioplynu a biometanu dále zvyšovat hodnotu bioodpadu vysvětlil Stephen Hinterberger ze společnosti Müller Abfallrprojekte GmbH. Ta se zabývá environmentálními technologiemi a obnovitelnými zdroji energie.
Kompostování jako odvětví průmyslu
„Kompostování a využívání kompostu je pro rakouské zemědělství samozřejmostí už několik generací,“ prohlásil Bernhard Gamerith, technický ředitel společnosti Compost Systems GmbH. Ta je lídrem v oblasti výzkumu a výroby kompostu, vývoje a implementace kompostovacích technologií i zařízení po celém světe.
Podle Gameritha je výroba kompostu v Rakousku reálným průmyslovým odvětvím a je po něm obrovská poptávka v zemědělství. Na konferenci se zaměřil na to, jak je důležité efektivní nastavení celoročního procesu kompostování a jak profesionalizace v průmyslovém kompostování zvýší kvalitu kompostu.
Jak se třídí kuchyňský odpad na Slovensku?
Bratislava díky rozsáhlým a přesně cíleným aktivitám dosáhla nadprůměrných výsledků v třídění kuchyňského odpadu. Více než roční příprava vedla k vysoké míře zapojení občanů, velkému množství vytříděných odpadů i jejich vysoké kvalitě. Jak takového úspěchu dosáhnout, na konferenci prozradila Ivana Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.
V Partizanském se pustili do projektu, který se vymyká běžným standardům. Branislav Moňok z organizace Priatelia Zeme přiblížil, co vedlo k rozhodnutí zavést sběr kuchyňského odpadu z domácností. Prozradil, s jakými problémy se potýkali a jak je vyřešili. Také ukázal, jakých výsledků města dosáhla.
Kompostárna, která udává trendy
K výrobě kompostu nestačí sesbírat bioodpad a uložit ho. O tom se druhý den přesvědčili účastnící konference na nejmodernější kompostárně na Slovensku v Kežmarku. Dozvěděli se, jak kežmarská kompostárna funguje, jakou využívá technologii i techniku i jaké výhody vlastní kompostárna přináší. Exkurze pro ně byla inspirací, jak mohou nakládat s bioodpady ve vlastních projektech.
Chcete se zúčastnit dalšího ročníku konference BIOodpady? Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a dostanete pozvánku jako první.
Zůstaňte informovaní
o aktualitách ze světa odpadového hospodářství
- nejnovější informace z odpadové legislativy
- inspirativní příklady z regionů
- rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství