Jak třídit kuchyňský odpad?
Napsali o nás | 22.09.2021
Až 65 % biologicky rozložitelného komunálního odpadu tvoří kuchyňský odpad z domácností. Tento odpad končí na skládkách, protože ho často mnozí z nás prostě vysypou do směsného odpadu. Problémem je to, že na skládkách způsobuje zahnívání a možnost kontaminace půdy a vody.
„Na základě fyzických analýz odpadu z roku 2020, které provádíme v různě velkých obcích a městech s různou strukturou zástavby (rodinné domy, bytové domy) po celé České republice, víme, že průměrná černá nádoba na směsný komunální odpad obsahuje stále vysoké procento (až 32 %) bioodpadu, který zbytečně končí na skládce. Přitom se dá u většiny z něj jednoduše předejít jeho vzniku a celý pak přeměnit na kvalitní hnojivo. Zahradní zeleň může být zpracována v zahradním kompostéru, kompostovatelný odpad z kuchyně taktéž anebo u bytových jednotek je možné jej zpracovat např. v komunitní kompostárně anebo ve vermikompostéru. Zbylý odpad z kuchyní je nejlepší zvlášť vyseparovat a poté zpracovat v lokální kompostárně anebo bioplynové stanici.“
Lilianna Škorpíková z www.meneodpadu.cz
Zprávu, která se věnuje JRK a tomu, jak třídit kuchyňské odpady, najdete zde:
- Staněk stěhování
Zůstaňte informovaní
o aktualitách ze světa odpadového hospodářství
- nejnovější informace z odpadové legislativy
- inspirativní příklady z regionů
- rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství